donderdag 10 januari 2013

Amerikaanse limoentaart



Recept van the Great British Bake Off

Voor de deegkorst
300 g patisserie bloem
60g bloemsuiker
1 eetlepel  gemberpoeder
1 snuifje zout
180 ongezouten koude boter in blokjes
3 eidooiers
2 eetlepels ijskoud water

Vulling

4 stukken stem gember op siroop
fijn geraspte zeste en sap van 6 limoenen
1 blikje 397 g gesuikerde gecondenseerde melk
4 eidooiers
300g volle room

Italiaanse meringue

250 fijne kristalsuiker
5 eetlepels water
4 eiwitten

decoratie

zeste van 1 van de limoenen in fijne reepjes

benodigdheden 

1 taartvorm van 30cm met gekartelde rand en losse bodem
suiker thermometer
bakkralen
bakpapier

We beginnen met de deegkorst.  Bloem, suiker, gember, zout en boter gaan in de keukenrobot.  Laten draaien tot je een fijn korrelig zand deeg bekomt.  Doe er de eidooiers en het water bij. Mixen tot het deeg samen hangt. Niet blijven doormixen anders krijg je een taai deeg.  Deeg eventjes kort doorkneden op je werkblad. In plastiek folie wikkelen en een half uurtje in de koelkast leggen.
Deeg dun uitrollen, rond je deegrol wikkelen en in de taartvorm leggen.  De randen netjes aandrukken.  Let wel !!! laat het overhangende deeg eraan !  niets afsnijden !  zet dit een half uurtje in de koelkast.
Leg er nu bakpapier in en giet er bakkralen in om blind te bakken. Bak de bodem 15 minuten in een voorverwarmde oven van 200°C.
Haal de bodem eruit.  Verwijder bakpapier en kralen;  Snij nu pas de rand netjes bij.  Verlaag de temperatuur in de oven tot 180°C en bak nog eens 10 minuten tot de bodem goudbruin is.
Laat afkoelen maar haal de bodem niet uit de vorm !

Snij de gember heel erg fijn en verdeel netjes over de bodem.
Meng de limoenzestes, het sap, de eidooiers en de gecondenseerde melk in een kom.  Klop deze op tot het wat ingedikt is.
Klop nu de room tot lichte pieken.   Giet het limoenmengsel bij de room. Met een metalen lepel het geheel voorzichtig mengen.  Het zal mooi dik worden.  Giet dit in de vorm en laat het minstens een uur opstijven in de koelkast.

Haal nu de taart uit de vorm.

Maak nu de Italiaanse meringue.  Doe het water in een pannetje. Voeg er de suiker bij en roer even om. Zet op het vuur. Niet meer roeren!!!!! Als de suiker begint te borrelen begin dan de eiwitten in je keukenmachine op te kloppen.  Klop de eiwitten tot zachte pieken. Wanneer de suiker 118°C bereikt heeft, giet deze dan voorzichtig bij de eiwitten.  Klop de eiwitten verder tot ze nog 45°C warm zijn. Doe ze in een spuitzak en versier je taart.  Nu nog even met een crème brûlée brandertje een mooie kleur geven.  Versier met de overgebleven zestes van de limoenen.

Smakelijk !!!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten